Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πυρασφάλειας Βάρης ιδρύθηκε το 2007 με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής της Βάρης, ενεργών πολιτών αλλά και εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος. Το 2008  εντάχθηκε στο Μητρώο  των Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με αριθμό μητρώου 48/2008. Επίσης αποτελεί μέλος του Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υμηττού.

Από την ίδρυση της Εθελοντικής Ομάδας και μέχρι σήμερα, τα μέλη της έλαβαν και λαμβάνουν μέρος σε εκπαιδεύσεις για θέματα πυρόσβεσης, δασοπυρόσβεσης και γενικότερα σε θέματα πολιτικής προστασίας (σεισμοί, πλημμύρες, πρώτες βοήθειες, οργάνωση καταυλισμών για θύματα καταστροφών κλπ).

Η Εθελοντική Ομάδα αποτελεί ένωση εθελοντών που σκοπό έχουν να συνδράμουν στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας καθώς και στην ενεργή παρέμβαση αποτροπής και καταστολής καταστροφών από δασικές πυρκαγιές, την αντιμετώπιση άλλων φυσικών καταστροφών  (σεισμοί, ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα κλπ), καθώς επίσης και τον καθαρισμό – αναδασώσεις των καμμένων εκτάσεων και την προστασία του δάσους γενικότερα.

poioi eimaste ethelontiki omada varisΗ προθυμία, ο ζήλος και η επιμονή των εθελοντών σε ένα σκοπό: τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της περιοχής μας και την παροχή βοηθείας σε οποιοδήποτε συμπολίτη μας το έχει ανάγκη μας εμπνέει για να συνεχίσουμε.

Κατά τις αντιπυρικές περιόδους 2007 – 2019 η Εθελοντική Ομάδα πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς επενέβη έγκαιρα σε όλα τα περιστατικά που συνέβησαν στη περιοχή ευθύνης της αλλά και σε άλλες περιοχές με επιτυχία αποτρέποντας ενδεχόμενες καταστροφές. Παράλληλα τα μέλη της έλαβαν μέρος σε δενδροφυτεύσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Βάρης, ο Σ.Π.Α.Υ, όμοροι δήμοι και άλλοι φορείς.

 

Η Εθελοντική Ομάδα για την καταπολέμηση των συμβάντων διαθέτει τα παρακάτω πλήρως εξοπλισμένα οχήματα:

  1. TOYOTA HILUX 4×4, χωρητικότητας 870 lit.
  2. VOLVO F-12 6×6 , χωρητικότητας 8t.
  3. IVECO BREMACH 4×4, χωρητικότητας 1,5t. (όχημα παραχωρημένο από τον ΣΠΑΥ)
  • Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου χρησιμοποιείται επικουρικά και το υδροφόρο όχημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης  χωρητικότητας 10t.
  • Επίσης διαθέτει εξοπλισμό σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας, επινώτιους ψεκαστήρες κλπ.
  • Για την καλύτερη εποπτεία της περιοχής υπάρχουν δύο (2) παρατηρητήρια (πυροφυλάκεια) τοποθετημένα το ένα στη θέση ΜΠΑΡΑΚΟΣ και το άλλο στη θέση ΜΕΛΗΣΙ.
  • Υπό την ευθύνη της υπάρχουν 8 Υδατοδεξαμενές εκ των οποίων δυο δεξαμενές είναι ανοικτού τύπου για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Η συνολική χωρητικότητα των δεξαμενών ανέρχεται στα 172.000 λίτρα.

Τα μέσα που διαθέτει η Εθελοντική Ομάδα (οχήματα, πυροσβεστικός εξοπλισμός, μέσα ατομικής προστασίας κλπ.) έχουν παραχωρηθεί κατά κύριο λόγο από το Δήμο Βάρης καθώς και από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ) και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ανατολικής Αττικής.

Ως έδρα της ομάδας μας ορίζεται η Ανατολική Παραλία Βάρκιζας, στο παλιό χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Οι δραστηριότητες της ομάδας μας, δεν περιορίζονται μόνο στα παραπάνω, αλλά έχει σαν σκοπό την κοινωνική προσφορά και την δραστηριοποίηση και ευαισθητοποίηση όλο και περισσότερων πολιτών. Άλλωστε, είναι στο χέρι μας, να μη μείνουμε απλά θεατές…